maanantai 16. helmikuuta 2015

Mietteitä, että mikä tekee kodista kodin?Heippa,

Ihana viikonloppu takana ja upea arki taas edessä. Paitsi, että mulla iski joku allerginen reaktio. Ehkä jopa saunavihdasta (voiko se olla mahdollista?).
No mutta täällä on ihanan ja aurinkoisen viikonlopun lisäksi mietiskelty sisustusjuttuja hieman syvällisemmin.

Eilen luin blogeja ja Lauran postaus sai minut pohtimaan, että mikä tekee kodista kodin? Mikä on blogikoti ja kenellä on blogikoti?Itselläni välillä hämärtyy, sisustusblogeja paljon seuraavana, että vaikka monessa blogissa näkyisi joku tuote ja itse ostaisin saman tuotteen niin se ei ole silti blogikodin merkki, vai onko?
Miten määritellään blogikoti?

Se että usealla bloggaajalla on vaikkapa Lauran mainitsema Hayn sohva-/sivupöytä ja Ikean raitamatto, tekeekö se meistä bloggaajista samanlaisia sisustajia? Eikö meillä ole enää muita persoonallisia sisustusjuttuja jotka tekisivät kodeistamme kotoisia ja erilaisia, itsemme näköisiä?

Asiaa kun miettii tarkemmin, niin onhan se sisustus jokaisella aina hieman erilainen vaikka sama sohvapöytä olisikin... Vai onko? Kopioimmeko vain toisiamme?Mikä on "se juttu" kodin sisustuksessa että se erottuu massasta?
Onko se kerroksellisuus (tavaroita eri vuosikymmeniltä tarinoineen, eri materiaaleista kenties, eri tyylisuunnista napatut tuotteet vai jopa eri väreistä rakennettu kokonaisuus...?), onko se käsintehdyt ja yksilölliset tuotteet, onko se vaikkapa Ikean itse tuunatut tuotteet?

Kuinka ja kuka sen määrittelee mikä on kotoisaa ja mikä tekee kodista kodin? Mikä on kopioitua ja mikä on median ansiota?
Minä olen rakentanut pesämme oman (ja toki muun perheen) tarpeita silmällä pitäen. Jos mietitään vaikka suurimpia huonekalujemme.


Sohva 

Se ostettiin edelliseen kotiimme ja tarve oli saada tarpeeksi suuri sohva, jota saisi muokattua erilaisista moduulipaloista. Lisäksi sen piti tarjota yövieraille nukkumapaikka sekä siinä piti olla kangaspäällinen. Suunnittelin itse sohvakokonaisuuden Iskun mallistosta ja ostimme sen.

TV-taso 

Myös sen ostimme edelliseen kotiimme. Ja se nippa-nappa mahtui nykyiseen. Mutta koska se on myös Iskusta ja erittäin laadukkaasti valmistettu, niin on saanut jäädä.

Olohuoneen senkki

Senkkiä etsimme valkoisena ihan jo sen takia, että tv-tasomme on valkoinen ja ne ovat samassa tilassa. Senkin täytyi myös olla tilava, koska olkkarissamme ei ole muuta säilytystilaa. Löysimme kivan mallin Ikeasta (valmistus lopetettiin jo vuosia sitten) ja hinta/laatu-suhteeltaan se on ollut ihan huippu ostos.

Sohvapöytä

Alunperin meillä oli sohvapöydän tilalla sohvaan kuuluva rahi (joka on nyt pukeutumishuoneessani), mutta sitten aloin kaipaamaan laskutasoa kynttilöille ja kaukosäätimille yms.
Olin haaveillut pitkään hieman rouheammasta pöydästä joten teimme sen sitten itse (v. 2011) trukkilavoista. Hieman maalia pintaan ja pyörät alle. Niin meille syntyi sohvapöytä, joka palvelee meitä edelleen.


Ruokapöytä

Rakas ruokapöytämme on uniikki kappale. Sen on tehnyt äitini ystävä hänelle aikoinaan ja sen ääressä olen itse pienenä pimuna läksyjä duunaillut sekä syönyt. Nyt se pääsi kyökkiimme ilahduttamaan meitä.

Ruokapöydän tuolit 

Löytö Kierrätyskeskuksesta. Ja oli muuten ihan totaalisen kiva löytö. 4kpl tuoleja maksoi n. 35€.
Ei paha hinta!


Sänky 

Jenkkisänkymme ostettiin edelliseen asuntoon vähän ennen, kun muutimme tänne nykyiseen. Se ostettiin Iskusta monen erilaisen sängyn/patjan testaamisen jälkeen.

Yöpöydät 

Meillä ei ollut yöpöytiä ollenkaan tähän asuntoon muuttaessamme, joten ne oli hankittava. Tahdoin pyöreät yöpöydät, koska silloisessa tapetissamme oli pyöreitä kuvioita. Hinta ei saanut olla kamalan suuri, ja pöydissä täytyi olla myös säilytystilaa. Päädyimme 2-osaisiin Componibili pöytiin. Hintaa taisi olla 50€ per pöytä.


Aulan vaateteline 

Mixu tarvitsi lisää säilytystilaa vaatteilleen, joten ostimme Jyskistä hänelle mustan vaaterekin.


Pukeutumishuoneen taso

Pukeutumishuoneessa oleva valkoinen taso on Etolasta. Tarvitsin mahdollisimman pienellä syvyydellä olevan pöydän ja näin kerran eräällä sisustuskierroksella sopivan pöydän. Se palasi mieleeni, kun sisustelin pukeutumishuonettani.

Pukeutumishuoneen tuoli

Kyseinen tuoli on Mixun mummon vanha. Hän rakasti kyseistä tuolia ja muistan hänen istuneen sillä tuolilla kun kunigatar. On kunnia saada pitää kyseistä tuolia pukeutumishuoneessani ja samalla muistella ihanaa Laina-mummoa. <3

Pukeutumishuoneen vaateteline

Vaihdoimme teinimme kanssa huoneita ja minä tarvitsin lisää tilaa vaatteilleni (edellinen pukeutumishuone sisälsi vaatehuoneen). Kyseinen huoneeni on aika pieni, joten kulmaan sijoitettava teline oli etsinnässä. Olen ihastellut vuosia (kyllä, vuosia jo!) Hayn Stand Loop-naulakkoa, joten sen sitten menin ostamaan. Vertailin kyllä erilaisia telineitä, mutta ei ollut sopivia muita kun tuo.Kuvissa vilahtaakin sitten se mikä tekee loppusilauksen kotiimme, eli yksityiskohdat. Itse liputan sisustuksessa laadukkaaseen pohjaan (isoihin huonekaluihin), mutta "hurlumhei" meininkiin sisustustavaroiden kanssa. Niitä voi siirrellä, tehdä erilaisia komboja, vaihdella, tuunailla ja vaikka mitä.

Myös niissä on hyvä se että kyseisillä tavaroilla olisi jokin funktio (joo-joo, tavaran funktio voi olla vaikka vain se että se näyttää nätiltä) ja ehkäpä jokin hauska tarina. Kunhan ne ovat sellaisia tavaroita joiden näkeminen saa sulle sellaisen fiiliksen, että "Ah, olen tullut KOTIIN!". :)

Sisustus on ihanaa, kun sen tekee niin ettei mieti mitä muut ajattelee. Sun koti, sun säännöt!
Olkoonkin se sitten vaikka se "blogikoti" Hayn pöytineen tai Ikean mattoineen. Se on kuitenkin ihan hitokseen ihana koti, asukkailleen. <3Näihin mietteisiin,

Jonna
PS: Lauran upea koti ei mielestäni ole sitten mikään blogikoti, koska en oikein tiedä mikä on blogikoti. Hänen postaus sai minut vain pohtimaan asiaa hieman syvemmin. :)

8 kommenttia:

 1. Eiköhän se koti muodostu just siitä paljon puhutusta kerroksellisuudesta. Ei ole ostettu kaikkea kerralla uutena, vaan mukana on kirpparilöytöjä, tuunattuja juttuja, perittyjä ja lahjaksi saatuja tavaroita, valokuvia yms. asioita, jotka tekevät kodista persoonallisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee. Ja juuri sillain saa myös ns. tunnesiteitä kodin tavaroihin. :)

   Poista
 2. Aamen! Ja vaikka itsekin kulutan blogeja paljon, en allekirjoita sitä että kaikki näyttäisivät samalta. Päinvastoin! On sellaista kotia kyllä hemmetin vaikea tehdä, jossa kaikki kalusteet ja tekstiilit olisivat uniikkeja. Ja miksi pitäisikään. Teillä on ihana koti, ja minusta kodikkaan siitä tekee nimenomaan kerroksellisuus ja tarinat. Niin mun lempijuttu! Vierastan "katalogikoteja" vaikka olisivat kuinka uniikkeja hyvänsä. Mutta jos kaikki hankitaan kerralla, puuttuu siitä vain se jokin. Pikkuhiljaa ja eri paikoista kun tekee löytöjä - niin on taattua että on just eikä melkein oman näköistä. Ihanaista päivää sulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin itsekkin ajattelen. Onhan se helppoa, että ostaa kaiken kerralla uutena mutta silloin siitä puuttuu persoona ja persoonallisuus. :)
   Teidän koti on aina ollut ihan täydellinen esimerkki persoonallisesta ja kodikkaasta kodista, odotan innolla teidän remontin valmistumista. <3
   Tsemppiä sinne murunen ja ihanaa loppuviikkoa!

   Poista
 3. Luin tämän tekstisi päivällä ja päätin minäkin tarttua aiheeseen! :) Olin nimittäin miettinyt tätä aihetta aiemmin ja sitä mitkä voisivat olla blogituotteiden korvaavia vaihtoehtoja, mutta sait ajatukseni laajenemaan yleisestikin käsitteeseen "blogikoti".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva että aiheeseen tartutaan, koska se on monen ihmisen mielessä. Sun postaus oli erittäin hyvä. <3

   Poista
 4. Mahtava teksti! Teillä on kaunista ja persoonallista. Kuten kaikissa blogikodeissa. Kai blogikodin tekee se, että niissä on aina kauniin näköistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hein toi on muuten totta! Siistiä ja harmoniaa, leikkokukkia sekä tuoksukynttilöitä. Kameran takana onkin sitten se "totuus". ;)

   Poista

Kaunis kiitos kommentista!